viernes, 4 de abril de 2014

Entrevista a un expert en videojocs : Dr. Victor Navarro Remesal

Entrevista a Víctor Navarro Remesal, doctor en Comunicació, especialitzat en Teoria del Disseny de Videojocs, i professor de Comunicació al CESAG.

Li pareixen adequats els videojocs per als joves i nins petits?
No hi ha una reposta única de "sí" o "no", ja que els videojocs, cada vegada més, ofereixen una varietat enorme d'experiències. Passa igual que al cinema o la tele: hem de diferenciar el mitjà dels productes. Com a mitjà, no hi ha res intrínsecament nociu a cap d'ells (com no ho hi ha a la literatura o als còmics). Dins els productes, n'hi ha de molt positius per a nens i d'altres que estan dirigits a públics més madurs.

Els bons jocs dirigits a nens em semblen molt adequats. Estimulen la creativitat, els reflexos, la capacitat d'enraonament. És tasca dels pares triar-los bé.

Creu que s’haurien de prendre certes mesures a l'hora de posar-se a jugar? Ens podria dir quines?
Sí. Els nens i els joves han de tenir una supervisió adulta que vigili els codis existents (el PEGI, per exemple, és molt més clar amb els continguts que les recomanacions d'edat al cinema) i vetlli per un bon ús.

S'ha d'evitar un ús excessiu i compulsiu, però això no és exclusiu dels videojocs: quantes hores passem davant la televisió o l'ordinador? Recordem que al Quixot se li va assecar el cervell de tant llegir. Els humans som víctimes fàcils de l'addicció.
Seguint les indicacions dels codis com el PEGI, informant-se una mica, aplicant el sentit comú i vigilant el consum, crec que jugar pot ser molt positiu per als menors

Segons la seva opinió,  comencen els nins a jugar a videojocs a una edat molt temprana?
No. De nou: comencem massa aviat a veure televisió o pel·lícules? La nostra és la societat de la imatge i la interactivitat. Ja es parla, amb molt d'encert, del "ludoalfabetisme" i de l'"alfabetisme digital". Els nens han de desenvolupar competències des d'un primer moment, sempre i quan es vigili a què juguen i quant i com.
Vostè creu que els videojocs fomenten la violència?
És una màxima molt absoluta i, com a tal, simplista. Em repetiré: el cinema fomenta la violència? Estem parlant del mitjà o de les obres concretes? És cert que hi ha molts videojocs bèl·lics i de terror amb contingut violent, però també n'hi ha pel·lícules o sèries.

El problema i la por que té la gent que no hi juga és que el videojoc obliga a interactuar, a ser actiu. No és un mitjà passiu. Però només els psicòpates i els censors confonen la fantasia amb la realitat. Amb una bona educació i una bona base, els menors saben distingir el que fan a la pantalla i el que poden fer fora.

A més, els pares tenen eines per a limitar o impedir l'accés a aquestes obres violentes. Eliminant-les de la "dieta lúdica", encara quedarien a l'accés del menor molts jocs d'èxit: Angry Birds, The Sims, Civilization, Cut The Rope, Tetris, FarmVille són àlgunes de les obres més jugades dels darrers anys i no tenen contingut violent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario